Meest voorkomende kanker bij kinderen

TUMOR WEKE DELEN

Weke delen zijn delen van je lichaam zoals vet, spieren, bloedvaten en zenuwen, die andere delen verbinden, ondersteunen of omvatten. Een wekedelen tumor is een vorm van kanker die deze weefsels aantast, en omdat weke delen overal in je lichaam voorkomen, kunnen deze tumoren vrijwel overal in het lichaam ontstaan.

TESTIKELKANKER

Testikelkanker komt niet vaak voor omdat deze, in tegenstelling tot de meeste vormen van kanker, meestal jonge mannen treft. Er zijn verschillende vormen,maar de meest voorkomende tast kiemcellen aan, die het lichaam gebruikt om spermacellen mee aan te maken. De overlevingskansen bij testikelkanker zijn goed. Maar hoe eerder de kanker wordt ontdekt, des te gemakkelijker deze te behandelen is

SCHILDKLIERKANKER

Verschillende vormen van kanker ontstaan in de schildklier. Dat is een klier die hormonen produceert aan de voorkant van de nek, net boven de sleutelbeenderen. De kankervorm die het meest voorkomt is papillair schildkliercarcinoom, dat vaak jongeren treft, vooral vrouwen. Schildklierkanker kan ook het gevolg zijn van radiotherapie in het hoofd-halsgebied in de kindertijd.

LYMFOMEN

Een lymfoom is een vorm van kanker die begint in het lymfestelsel, een netwerk van klieren en buisjes dat door het lichaam loopt. Er zijn twee hoofdvormen: Hodgkin-lymfoom en non-Hodgkin-lymfoom. Beide vormen worden veroorzaakt door lymfekliercellen die zich vreemd gedragen en daardoor tumoren veroorzaken.

LEUKEMIE

De meest voorkomende vormen van leukemie bij jongeren zijn acute lymfatische leukemie (ALL) en acute myeloïde leukemie (AML). Bij beide vormen worden in het beenmerg abnormale witte bloedcellen gevormd en dat is ook van invloed op de productie van normale rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

KIEMCELTUMOR

Kiemcellen zijn de cellen van het lichaam die zich ontwikkelen tot organen. Als kiemcellen zich abnormaal ontwikkelen, kunnen kiemceltumoren ontstaan. Deze zijn vaak goedaardig, maar sommige kunnen kwaadaardig worden. De meeste vormen van testikelkanker, enkele vormen van eierstokkanker en een klein aantal hersentumoren zijn kiemceltumoren.

HERSENTUMOR

Er bestaan goedaardige en kwaadaardige tumoren. De goedaardige groeien vaak langzamer en komen minder vaak terug nadat ze helemaal zijn verwijderd. De kwaadaardige groeien vaak sneller, verspreiden zich soms en komen soms terug na de behandeling.

BOTKANKER

Er zijn twee vormen van botkanker die het meest voorkomen bij jongeren: osteosarcoom en Ewing-sarcoom. Beide vormen komen vaak voor in de grote botten. Een osteosarcoom begint in de cellen die ervoor zorgen dat de botten groeien, bij een Ewing-sarcoom groeit er een tumor in of om de botten.

Dank U

voor uw steun en bijdrage